dr-Samuel-HahnemannKlassieke homeopathie betekent dat er strikt volgens de richtlijnen van dr. Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, wordt gewerkt. Bij het zoeken naar het middel kijkt de homeopaat niet alleen naar de specifieke klacht of klachten waarmee de patiënt komt, maar ook naar de oorzaak van de klachten en de verschillende lichamelijke, mentale en emotionele kenmerken van de persoon. Het middel dat gekozen wordt moet passen bij de persoon als geheel, met al zijn individuele kenmerken en klachten.

  In de klinische homeopathie worden de middelen alleen op basis van de specifieke klacht(en) gekozen. Deze methode wordt onder andere in acute situaties en bij het gebruik van zelfzorgmiddelen toegepast.

  In de complex homeopathie wordt ook voorgeschreven op de specifieke klacht en niet op het gehele mensbeeld, maar daarbij worden de zogenoemde complexmiddelen gebruikt. In deze middelen, die over het algemeen vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogist, zitten meerdere werkzame stoffen bij elkaar in druppels of tabletten.

Homeopatische middelen

  Mercurius-200x200Homeopathische middelen worden bereid op basis van een extract van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong. In de klassieke homeopathie gaan we er van uit dat het toedienen van de oorspronkelijke vorm symptomen geeft die lijken op die van de ziekte. In deze gelijkheid van symptomen (gelijksoortigheidsbeginsel) ligt de sleutel tot genezing. De grondstof of oertinctuur wordt in een aantal stappen verdund en geschud, het zogenaamde ‘potentiëren’. Het extreem verdunde eindproduct, het homeopathische middel, laat de ziekte zonder bijwerkingen verdwijnen.

  Dokter Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, ontdekte dit principe in 1790, toen hij een beetje kina-bast innam (de ruwe vorm van kinine). Hij kreeg alle verschijnselen van malaria, terwijl kinine juist bekend stond als een goed geneesmiddel tégen malaria. In zijn verdere leven heeft hij zo’n tachtig geneesmiddelen onderzocht door ze zelf in te nemen en nauwkeurig te registreren welke verschijnselen er optraden. Sindsdien zijn de proefnemingen doorgegaan. Inmiddels kennen we een paar duizend homeopathische middelen en tot op de dag van vandaag gaat het onderzoek naar nieuwe homeopathische middelen nog door.

Hoe werkt een homeopathisch middel

  Hoe werkt een homeopathisch middel is een veel gestelde vraag. Hoewel nog steeds niet helemaal duidelijk is hoe homeopathische middelen precies werken, is het wel duidelijk dat homeopathische middelen actief zijn en dat een homeopathische behandeling een genezend effect kan hebben.

  Homeopathische middelen blijken ook te werken bij baby´s en dieren, bij wie ‘het placebo effect’ (dit is het effect dat een patiënt geneest omdat hij gelooft dat hij een goed middel heeft gekregen) niet kan optreden. Zij hebben vanzelfsprekend geen besef van de herkomst van het toegediende middel.

  Daarnaast zijn er allerlei resultaten vastgelegd van duizenden homeopathisch artsen en klassiek homeopaten die homeopathische middelen voorschrijven en van miljoenen patiënten die deze middelen gebruiken. Deze resultaten laten zien dat de, op het individu afgestemde, homeopathische middelen heel effectief kunnen zijn voor de gezondheid.

  Homeopathie werkt, ook als u er niet in gelooft. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat er vertrouwen is tussen therapeut en patiënt. Iedere behandeling, regulier of homeopathisch, heeft wat dat betreft een bepaald placebo effect, het effect dat optreedt als je gelooft in de behandeling.

  Het is belangrijk te weten dat een homeopathisch middel alleen zijn werk kan doen als de homeopaat het juiste middel kiest. Als het verkeerde middel wordt gekozen, gebeurt er niets. Als het goede middel gekozen wordt, prikkelt het middel het afweersysteem van de patiënt, zodat hij uiteindelijk op eigen kracht geneest.

Chronograaf-klok

Hoe snel werken homeopatische middelen

  Bij acute aandoeningen, zoals koorts, werken homeopathische middelen normaal gesproken snel. Bij chronische aandoeningen werken homeopathische middelen wel direct, maar een totale genezing duurt beduidend langer.
  In tegenstelling tot reguliere geneesmiddelen, die direct werken maar vaak alleen de symptomen bestrijden, mobiliseren en versterken homeopathische middelen de bestaande genezende krachten die er van nature al zijn.
  Kinderen reageren vaak sneller en gemakkelijker op een homeopathische behandeling dan volwassenen. Ze krijgen bijvoorbeeld gemakkelijker hoge koorts en komen eerder van griep af. Bovendien is hun lichaam meestal minder belast met medicijnen en andere schadelijke stoffen.

lepel-met-reguliere-medicatie

Gebruik naast reguliere middelen

  In het algemeen kunnen homeopathische middelen heel goed gebruikt worden naast reguliere medicijnen. Ze kunnen zelfs meehelpen om de bijwerkingen van gewone medicijnen te verminderen.
  Er zijn natuurlijk veel aandoeningen waarbij mensen niet zomaar zonder reguliere medicijnen kunnen, bijvoorbeeld bij suikerziekte of een te langzame schildklier. Pijnstillers, ontstekingsremmers, middelen tegen hoge bloeddruk of astma kunnen niet zomaar worden verminderd of gestopt.
  Als homeopathie eenmaal aanslaat, kan er wellicht geminderd worden met reguliere middelen. Maar dat moet dan wel altijd in overleg met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven.
  Voor het homeopathisch consult is het van groot belang is dat de patiënt vertelt over zijn zorgprogramma en zijn medicijngebruik, zodat de homeopaat daar volledig van op de hoogte is.

Vlaggen

Enkele feiten

  • Homeopathie wordt wereldwijd in toenemende mate toegepast en is in verschillende landen wettelijk erkend als geneeswijze of specialisme.
  • De Verenigde Staten geven jaarlijks 100 miljoen euro aan het National Center for Complementary and Alternative Medicine om onderzoek te doen op het gebied van complementaire geneeskunde.
  • Denemarken kent eveneens een dergelijk centrum aan de universiteit van Arhus en ook de Noorse regering stelt jaarlijks geld beschikbaar voor onderzoek op dit gebied.
  • In Europa wordt homeopathie wettelijk erkend in Groot-Brittannië, België, Zwitserland, Spanje, Portugal, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Tsjechië, Georgië en Rusland.

Wetenschappelijk onderzoek

  Over de hele wereld is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van homeopathie. Hierover zijn veel publicaties verschenen. Wetenschappelijk onderzoek naar geneesmiddelen is duur. Steeds meer landen, en recentelijk ook de Europese Unie, stellen budgetten beschikbaar voor onderzoek naar complementaire geneeswijzen zoals homeopathie.

  Op de websites van de VHAN, de NVKH en de KVHN zijn links naar onderzoeken te vinden:
  www.kvhn.nl
  www.vhan.nl
  www.nvkh.nl

  En ook op deze sites vindt u veel informatie over homeopathie en wetenschappelijk onderzoek
  www.homeopathie-utrecht.nl
  www.homeopathyeurope.org
  www.klassiekehomeopathie.nl